Prezicerea viitorului era țelul original al astrologiei antice. În prezent, tot mai multă lume apelează la astrolog pentru a afla ce-i rezervă viitorul.
Harta cerului, la nașterea ta, reprezintă karma, adică schema vieților tale anterioare. Te-ai încarnat cu anumite scheme, anumite calități și probleme de reglat ce-ți parvin din viețile anterioare, toate acestea reflectându-se în tema ta natală. Eu încerc să prevăd viitorul în funcție de trecutul tău.
Mulți oameni studiază astrograma natală cu intenția, adesea nedeclarată, de a afla ce le rezervă viitorul sau de a găsi justificări pentru dificultățile întâmpinate în viață. Ei sunt interesați de probleme de forma "Voi câștiga bani? Mă voi mărita și voi fi fericită?; De ce copilul meu este rău sau bolnăvicios?; Când este momentul să fac o investiție în afacerile mele?; Îmi va merge bine sau rău?" și multe de acest tip. Alții exclamă: "Ai văzut opoziția cu Saturn, de aia am avut ghinion în dragoste; uite și un Jupiter retrograd prost plasat, de aia am avut probleme cu anturajul și am pierdut bani. De fapt, ei doresc o confirmare a părerilor lor și nu adevărul. Astrologia poate explica situatii și întâmplări, dar ea poate și vrea mai mult; este vorba de implicarea personală în cursul lor. Atunci când ne avertizează asupra unui eveniment neplăcut sau chiar nefast, nu o face de dragul de a demonstra cât de grozavă este, ci pentru a ne ajuta să găsim soluții, să ne implicăm, să luptăm în deplină cunoștință de cauză. Astrologia nu se admiră ci se aplică în viața de zi cu zi. Exact ca un copil care nu înțelege de bunăvoie că nu poate pune mâna pe fierul de călcat încins; în schimb, el va înțelege de nevoie. Fie părinții intervin vehement prin cuvinte sau gesturi, mai ales ale mâinilor, fie se arde. În acest mod, el este, obligat să învețe, chiar dacă nu dorește.
În cadrul acestui program intitulat "TRANZITE" eu încerc să prevăd fluctuații de stare, momentele de optimism sau pesimism, de emoție sau de efort. Pot anunța schimbări de circumstanțe, pot anticipa perioade de restricție sau de șansă, de stabilitate sau de mișcare. Trebuie să precizez că pulsiunile vitale ale existenței tale nu se traduc invariabil prin fapte concrete (evenimentele) ci se pot traduce și prin stări de suflet sau de conștiință, prin fapte exclusiv psihologice. De aceea voi încerca să plasez pronosticul în planul interior și să-l formulez într-un vocabular pe care tu poți să-l simți și să-l trăiești, adică un limbaj al faptului psihic.
Trebuie să explic puțin ce este un tranzit: tranzitul reprezintă un moment, în timp și spațiu, în care o planetă a sistemului solar traversează un punct sensibil al cerului natal (altă planetă, Ascendentul, Mijlocul Cerului etc.) sau realizează un aspect important (conjuncție, opoziție etc.) cu una dintre acestea. Mișcarea prin dreptul unei planete natale aduce un climat de interacțiune pe timpul cât durează acest tranzit. Pentru a înțelege mai clar efectul respectiv, putem compara diversele mișcari de revoluție planetară care creează jocul tranzitelor cu sistemul mecanic al unui ceas. Putem asimila evoluțiile lente ale planetelor îndepărtate cu marile roți ale ceasornicului, în timp ce rotițele mici ale acestuia sunt legate de pasajele planetelor apropiate. În acest moment, concepem apariția unui anumit eveniment în viața omului prin suprapunerea unei serii de angrenaje, care aduc contribuția cumulată atât a marilor roți, cât și a celor mici. Se realizează astfel o expresie unică a conlucrării, menite nu numai să declanșeze contextul necesar, ci și să transpună evenimentul din posibila cauză în scop sigur, din probabilitate în certitudine. Acest exemplu te ajută să înțelegi localizarea în timp a unui eveniment, fără să descrie însă planul din viață asupra căruia acționează.
Tema intitulata "TRANZITE" este un instantaneu de cer imobilizat (fotografie) și această metodă de pronostic constă în a urmări diferitele mișcări planetare, în fiecare zi, în raport cu pozițiile fixe ale temei natale. Tranzitele declanșează potențialul unei hărți natale.
Tranzitele nu antrenează numai schimbări de stare sau de circumstanțe. Ele furnizează lecții ale existenței mai ales dacă planeta este retrogradă, făcându-te mai matur, mai experimentat și mai înțelept. Astrologia devine astfel nu numai o tehnică de predicție, ci și un ghid pentru dezvoltarea personală.
Durata efectului: efectele induse de tranzite sunt dependente de viteza de mișcare a planetelor, care determină perioada în care se realizează. De exemplu, tranzitul lui Uranus durează între 1 an și 18 luni, cu o marjă de 3-6 luni, cel al lui Neptun între 1 și 2 ani, iar cel al lui Pluton între 1 și 3 ani, cu o marjă de 6 până la 12 luni de o parte și alta a momentului tranzitului. Durata provine din faptul că "jocul" retrogradării face ca astrele lente să treacă și să revină de mai multe ori asupra unui punct sensibil al astrogramei natale. Tranzitele apelează la principii dinamice, în care se ține cont de experiența acumulată de om în viață, de cât și ce anume a învățat de-a lungul ei. Apare un șir de lecții de viață, iar modul în care respectivul individ "și-a făcut temele" îl poate susține sau îl poate împiedica la intersecția cu tranzitul următor. Se realizează o evoluție dinamică temporală, ce subliniază atitudinea subiectului, opțiunea unei singure posibilități, care, o dată aplicată, devine certitudine, decizia care nu mai poate fi schimbată, trecutul care provoacă consecințe. Astfel, se deschid noi pasaje în care caracteristicile personale ale subiectului se pot exprima cu ușurință sau zone în care vor apărea certe contradicții. Mesajul transmis se referă la lupta individului cu sine ori cu mediul și progresele înregistrate, la victoria necesară ce permite îmbogațirea intelectului, formarea unei personalități de valoare, trezirea spiritului. Faptul că mulți oameni nici nu se angajează în luptă, sau că, din lipsa de informație, nu găsesc strategia coerentă pentru a-și apropia victoria, reprezintă cu totul altceva.
Tranzitele, funcție de intensitate, se pot grupa în patru trepte valorice:
- Pluton, Neptun, Uranus - tranzit cu caracteristică și efect puternic;
- Saturn, Jupiter - tranzit cu caracteristică și efect important;
- Marte - tranzit cu caracteristică și efect notabil;
- Lună, Soare, Venus, Mercur - tranzite cu caracteristici și efecte scăzute datorită perioadei scurte de timp în care acționează, dar de care este bine să se țină totuși cont!
Semnificațiile generale ale planetelor tranzitate:
Soarele: se raportează adesea la viața socială, la reputație, la carieră, dar poate privi și viața personală. Tranzitele planetelor lente deasupra sa marchează etape cruciale ale existenței, faze realizatoare ale destinului, adică fapte fericite sau nefericite; ele pot lansa o carieră sau o pot aduce la apogeu, ele corespund unei mari opere de viață, unei întreprinderi decisive, unei mari construcții a destinului sau accesului la poziția ultimă a reușitei.
Luna: privește în mod particular viața interioară, intima și tinde să relanseze, să reînnoiască sensibilitatea individului. Marile tranzite deasupra sa aduc, în general, o experiență afectivă, complexe legături psihice, căsătorii, copii; ele pot să semnifice o mutare sau o călătorie...
Datorită mișcării cotidiene de 13 grade, Luna oferă o contribuție nesemnificativă asupra unei teme natale. Efectul este efemer, întrucât îi sunt suficiente câteva ore pentru a trece pe deasupra unui punct natal dat, fără a lăsa urme. O contribuție redusă, ceva mai interesantă, apare atunci când Luna face o "relație" cu alte tranzite, jucând în raport cu acestea, rolul factorului declanșator, precipitând sau întârziind efectul acestor tranzite. De exemplu, un tranzit al Lunii asupra lui Marte determină tensiune și tendința de a căuta cearta. Dacă Marte și Uranus prezintă tranzite remarcabile atunci discuția violentă va izbucni cu un întreg cortegiu de consecințe; dacă nu, subiectul va fi măcinat de câteva gânduri fugare, își va rumega în singurătate nemulțumirea și dupa câteva zeci de minute, totul va fi dat uitării.
Mercur: atinge domeniul realizărilor intelectuale legate de studii, examene, căutări, cel al intereselor (tranzacții, afaceri), cel al relațiilor sau călătoriilor. Marile tranzite conduc spre noi orientări (profesionale, intelectuale, spirituale), poate decisive în existența nativului.
Dacă ne reamintim că această planetă înaintează cu aproximativ 1,5 grade pe zi, devine evident că efectul acțiunii sale se întinde numai pe trei, patru zile (datorită orbului). Ele sunt propice pentru a lichida întârzierea în corespondență, pentru a face scurte călătorii ori vizite. Altfel spus, ar trebui să se profite de influența lor asupra comunicațiilor în accepțiunea largă a cuvântului. Se mai pot accepta modificări minore ale existenței (cumpărături, vânzări, schimburi de obiecte) atunci când Mercur realizează o relație cu Soarele și Ascendentul. Atunci când este în tranzit cu Venus pare un moment propice pentru a revedea prietenii, pentru distracții, pentru taifas, pentru o discuție intimă sau o comunicare pe teme feministe. Ceva mai interesantă este mișcarea retrogradă care se poate întinde pe maxim 20 zile. Adesea, are rolul de a stimula activitatea intelectuală a subiectului, de a oferi noi deschideri sau modificarea modalității de percepere a evenimentelor.
Venus: privește domeniul sentimental (dragoste, uniuni, familie). Aduce o bunăstare, o bucurie a vieții sau o detentă, în caz de greutăți.
Tranzitele lui Venus durează puțin peste o săptămână și pot indica, în general, un moment propice, plăceri mondene sau noroc în dragoste. Ele pot avea drept efect apariția unui sentiment trecător aducând satisfacție; facilitate; ameliorare sau bucurii; uneori, influența benefică poate atinge domeniul financiar. Tranzitele oferă indicații destul de utile la pasajul deasupra Soarelui și Ascendentului (subiectul este anunțat să-și schimbe garderoba), la întâlnirea cu Luna (de a cumpăra mobilier sau material menajer), cu Mercur și Jupiter (condiții favorabile pentru întâlniri cu prietenii, pentru a comunica). Atunci când Venus tranzitează propriul loc sau Mijlocul Cerului, se deschid posibilități de invitații, baluri, petreceri (dejun oficial, serate de binefacere ... ); posibilități de a merge la cinema sau la teatru (Neptun) sau de a accepta un rendez-vous imprudent sau orbitor (Uranus). O mișcare retrogradă întinde efectul tranzitului pe 80-90 de zile și el poate coincide (susținut de mai multe aspecte) cu nașterea unui mare sentiment, adesea cu apariția marii iubiri a vieții.
Marte: declanșează manifestări instinctive, pasiuni, lupte, cuceriri, violență, pericole, fenomene destructive sau autodistructive.
Simbol al pasiunilor și al bătăliilor vieții, Marte semnifică lupta energică, adversari și obstacole de orice fel: materiale, umane, colective. Această planetă are o tendință lucrativă: prin procese generatoare, ea acordă flacăra pasiunii personale, vigoare și intensitate celorlalte planete și punctelor unghiulare ale astrogramei.
Un tranzit al lui Marte prin Casa întâia va atinge zona energiei vitale și va califica subiectul în cursa vieții. Vor apărea evenimente ce vor permite satisfacerea exigențelor combative, conjuncturi obligând la răspuns viguros, la lupte crâncene cu propria personalitate sau cu anturajul, la sentimente de mânie și la multe altele. Este un moment extrem de important, iar măsurile de precauție nu sunt niciodată suficiente când Marte intra în conjunctie sau în opoziție cu Ascendentul ori cu Soarele. În Casele II, III și IV, va conduce la contraste, la pierderi, la ciocniri, la manifestări scandaloase care afectează finanțele (delapidări), persoanele apropiate, respectiv familia. În Casa V, remarcăm duelul educațional și risipirea în plăceri, iar efectele tranzitului în Casa VI pot atinge sănătatea (traumatisme, răniri, arsuri). În Casa VII, se ocupă de procese, de ostilități sociale declarate sau întâmplătoare, în VIII explică operațiile, incendiile, sexualitatea, iar în IX stăpânește problemele motrice (călătorii, ambiții morale...). În Casa X, se ocupă de calități militare, onoruri și acordă sens strategiilor și cuceririlor; în XI va distruge prieteniile și protecțiile, pentru ca în XII să conducă la accidente auto, la lovituri ale sorții și la ruină.
Jupiter: privește grosier viața materială și socială, favorizează expansiunea, se instalează în confort și reușită: destinde, ameliorează sau înalță existența.
Tranzitele lui Jupiter indică, în general, o perioadă de mare activitate, de noi organizări, de variate puneri în formă pentru obținerea liniștii interioare și fixarea binelui în locul necesar, de călătorii. Efectele apar adesea în salturi, nu uniform, ca la alte planete și probabil de aceea Jupiter este recunoscut ca "marele benefic" sau marea șansă. Atunci când tranzitul se produce în mai multe etape, (în cazul apariției retrogradării) atunci prima trecere va acționa asupra fizicului, la a doua se activează biosicul și de-abia la a treia noesicul, toate din punct de vedere social; este un ciclu de 12 ani pentru fiecare, apoi se repetă.
Un tranzit al lui Jupiter asupra unei poziții disonante tinde să aduca o slăbire a presiunii, permite rezolvarea unor probleme.
Saturn: indică lovituri mai mult sau mai puțin nefericite, care aduc fazele de detașare, de renunțare, de retragere în sine, de solitudine, de abandon; produce pierderi, frustrări, spolieri, eșecuri.
Tranzitele sale, plasate în diferitele case, oferă numai în principiu informații despre decepțiile majore ale existenței tale, sterilitate, întârzieri, dezgust, lașitate, situații catastrofale, relațiile cu bătrânii, cu savanții sau cu oamenii religioși. Însă, o acumulare benefică de-a lungul timpului contribuie la extragerea de cunoștințe abstracte și afirmarea puterii interioare în disciplină, în acceptarea responsabilităților, intensificând și consolidând totodată sensul datoriei. Ți se oferă rezistență la durere și oboseală, prelungirea timpului activ, moderarea condițiilor neplăcute. Succesul subiecților vine la maturitate și Saturn recompensează cu mărinimie finalizarea probei - nu atât în bani sau onoruri, cât printr-o recunoaștere la nivel foarte înalt a operei. Dacă acumulările lipsesc, tranzitele te vor obliga să înveți prin suferințe, restricții, sacrificii, separări, boli, captivitate, închisoare... Uneori, el pedepsește prin anihilarea norocului; orice tentativă de ridicare se va lovi de nenumărate piedici, obstacole, pierderi și va fi urmată de căderi "din rău în mai rău".
Atunci când ai o problemă, nu este rău să conștientizezi că nu este nici începutul, nici sfârșitul lumii. Indiferent cât de dificilă este situația în care te afli, întotdeauna există ceva ce poți învăța din ea. Fiecare dificultate prin care treci în timpul vieții este o lecție din care poți învăța multe. Viața este învățătorul nostru. În școala convențională, participăm la lecții și, după un timp, profesorul ne examinează, pentru a verifica cunoștințele pe care le-am acumulat. La fel se întâmplă și în viață, dar oamenii, bucuroși că au scăpat de școală și de teroarea notelor, uită să continue studiile. Problemele trebuie să ne îmbogățească și nu să ne amărească viața. Nu putem merge prin viață văitându-ne că avem o problema și căutând pe cineva în stare să ne-o rezolve. Trebuie să înțelegem că singura persoană din Univers care ne poate rezolva problemele suntem noi înșine.
Nu poti afirma niciodată că orice tranzit saturnian este nefast. El provoacă încercări, alături de capacitatea de a le suporta, oferă probe din care să poți ieși îmbogățit. Toate sfaturile și comentariile cuprinse în tranzite te vor ajuta să înțelegi situația, să programezi soluția, să elaborezi strategia, în funcție de particularitățile personale, dar nu le poate rezolva pentru tine.
Uranus: prin inadaptare, despoaie si potenteaza viata sociala, arata calea revoltei si provoaca evenimente originale. Tranzitul lui conduce la abandonul ruinelor, la refuzul inchistarii vietii, la accidente, riscuri si excese, lovituri neasteptate ale sansei, precum si ghinioane subite.
Tranzitele lui Uranus aduc efectele de obligare pentru cei care nu au inteles de bunavoie sau ii obliga imperios sa actioneze desi respectivii ar dori sa lancezeasca intr-o molcoma asteptare. El genereaza neprevazutul care va face din viata un succes magnific sau un esec mizerabil.
Datorita revolutiei sale lente, ce dureaza 84 de ani, Uranus ar putea sa nu traverseze toate sectoarele in cursul vietii subiectului. Multi dintre noi nici nu mai apucam conjunctia lui Uranus in tranzit cu pozitia acestuia in momentul nasterii noastre. Efectul tranzitelor actioneaza mai mult asupra unei generatii si mai putin la nivel individual. Trebuie sa tinem cont de el numai daca Uranus sau una dintre planetele tranzitate reprezinta o dominanta a temei. Asupra unui subiect, pozitia lui Uranus in diferitele semne si case ofera indicatii asupra individualitatii si structurii sale mentale, generand un plus de permanenta, originalitate creativa, impreuna cu exprimarea si directia imprimata de efortul creatiei. El ofera indicatii despre viata publica sau privata: aduce noi posibilitati, idealism si nonconformism in Casa 1, inceputuri, intensificari si monopolizari in Casa IV, pericole si stari exceptionale in Casa VII, depasirea conventiilor si culmi in Casa X, consolidari intre Casele X si XI, retragere, izolare, deruta in Casa XII, cel mai obscur sector. El agita semnificatiile, conducand calitatile la alte pozitii de valorizare, mistuind sensul lor, pentru ca, in final, sa dea un echilibru mai bun. O influenta favorabila conduce la revolutie in toate domeniile, la lovituri neasteptate ale sansei, la cutezanta creatoare, la depasirea situatiilor obisnuite, la elemente de avangarda, la complet nou, generand reusita finala. Daca influenta este negativa, el provoaca nelinistea devoranta, dezinhibitiile intens manifestate, ineficienta prin eforturi sterile, riscuri si excese, lovituri de teatru, ghinioane subite, aventuri poleite cu pasiunea jocurilor de noroc si pierderea implicata.
- Neptun: acorda mediumitate, aventura in idei, sentimente si acte. Tranzitul neptunian este responsabil de deceptii si situatii confuze, de sanse de rezolvare ori iluzii, de bolile spiritului si nebunie.
Atunci cand discutam despre evolutiile neptuniene, ne vedem obligati sa subliniem o particularizare extrem de importanta, unica printre celelalte planete: in perioada tranzitului, conduita personala primeaza asupra conjuncturilor exterioare. Aceasta revine la a considera ca libertatea de optiune individuala este substantial marita fata de rolul jucat de tranzitele altor planete, si ea va fi cea care va controla desfasurarea evenimentelor. Acesta reprezinta unul dintre motivele pentru care am insistat asupra laturii psihice si a atitudinii subiectului ceva mai mult, comparativ cu domeniul relatiilor sociale si al actiunilor interioare. Prin multiplele roluri pe care le joaca, Neptun ne transmite permanent urmatoarea lectie: daca vrei sa fii inteles, intelege mai intai pe altii, daca vrei sa primesti, ofera tu primul, daca vrei sa-ti comunici parerea, invata mai intai sa o asculti pe a celorlalti; daca vrei sa actionezi, gandeste-te mai intai la consecinte.
Tranzitele lui Neptun explica intr-un mod concludent prezenta etapelor ciclice sau in spirala ale evolutiei in perioada timpului acordat de viata. La o anumita varsta, ti se ofera un dar pe care, optional - dar alegerea iti apartine in totalitate - il poti refuza sau primi, sa spunem inconstient. Urmeaza o etapa de constientizare a ceea ce ai primit, pe care o poti parcurge sau nu. Acum vine greul; utilizezi sau nu darul si cum o faci in cea mai potrivita maniera? Acest intreg lant cauzal va genera efecte. Esti pregatit pentru aceasta cotitura in viata, le vei ignora, sau vei dezerta in fata lor? Toate raspunsurile care incep cu "DA" conduc la o spirala evolutiva, iar cele care incep cu "NU" genereaza un ciclu in care bati pasul pe loc sau in cazuri exceptionale, poti regresa. In acest mod concepem atat ideea ca efectul unui tranzit este dependent de ceea ce s-a realizat pana in prezent, cat si concluzia participarii omului la coordonarea si evolutia propriei vieti.
Datorita miscarii de revolutie efectuate in peste 164 de ani, Neptun ramane intr-un semn zodiacal cam 14 ani. Aceasta situatie implica lipsa comentariilor legate de tranzitul lui Neptun asupra propriului punct natal; o conjunctie s-ar petrece dupa 164 de ani, iar o opozitie dupa 82 ani. In cursul tranzitului, diferitele pozitii ale lui Neptun in Case si semne ofera informatii despre locul in care se afla plasat idealul personal si despre exaltarile majore ale existentei: miscarile haotice, atitudinea revolutionara fecunda, furtunile interioare, aventura in idei, sentimente si acte, deceptia, proiectarea iluziei si sansa de transpunere in real. Combinatiile benefice cu alte planete contribuie la adeziuni fata de un curent social (Casa I), comunicari cu anturajul si forta colectivului (Casa III), intelegerea planurilor superioare omului, revelatii spirituale, inspiratia artistica si religioasa (Casa X sau XII). Daca influenta este negativa, el conduce la situatii confuze si incurcate, vise himerice, sperante lipsite de sens, iluzii si miraje in relatia cu semenii, catastrofe care anunta sfarsitul starii de fapt (a pozitiei sociale, a afacerilor si banilor, pierderea marfurilor, a respectului etc.). Combinatiile nefaste cu alte planete ce afecteaza primul sector sau Casa VI vor fi raspunzatoare de sensibilitatea extrema, de stari somnambulice, de boli ale spiritului, mergand pana la nebunie. Un Neptun retrograd aduce planuri de viata defectuoase, o personalitate prost integrata, imagini gresite asupra realitatii, reactii extreme. Evenimentele prezinta nesanse, subiectul nu sesizeaza niciodata conjuncturile care prezinta interes sau se trezeste izolat in mijlocul angrenajului.
- Pluton: indica inceputul si incheierea fazelor vietii, schimbarile fortate, crizele de constiinta, forta de a infrunta necunostutul, fatalitatea, accesul la bogatii ascunse, sadismul, moartea.
Capitolele continute de acest studiu astrologic sunt:
- notiuni introductive
- interpretarea tranzitelor planetelor prin casele natale
- interpretarea aspectelor dintre planetele in tranzit si planetele astrogramei natale
- interpretarea tranzitului Lunii prin zodie
Datele de care am nevoie pentru realizarea studiului:
- data, ora (cat mai precis cu putinta) si locul nasterii
- momentul pentru care doresti studiul: data, ora si loc.
Studiul se intinde pe aproximativ 20-40 pagini.
Pret: 0,00 RON
Data ultimei actualizări a site-ului WWW.ASTRONIDA.COM
|